Wednesday, April 03, 2013

Γράμμα Πρωτοβουλίας Αναρχικών Κρατουμένων Κορυδαλλού

[αφίσα της Villa Amalias που είχε κυκλοφορήσει μ' αφορμή 
την εξέγερση των κρατούμενων στις φυλακές την άνοιξη του 2007]
Τα ξεμερώματα της Παρασκευής 29/3 οι ανθρωποφύλακες συνεπικουρούμενοι από ομάδες της ΕΚΑΜ έκαναν επιδρομή στην Ά Πτέρυγα Κορυδαλλού. Ήταν η συνέχεια μίας σειράς ανάλογων επιδρομών σε άλλες φυλακές (Τρίκαλα, Γρεβενά). Για 4 ώρες ερευνούσαν ένα προς ένα όλα τα κελιά της πτέρυγας.
ΕΚΑΜίτες καλυπτόμενοι πίσω απο αντιβαλλιστικές ασπίδες και με τα όπλα σε ετοιμότητα άνοιγαν το κελί, πέρναγαν χειροπέδες στους κρατούμενους και τους απομάκρυναν προς το διάδρομο, ενώ ανθρωποφύλακες μαζί με ΕΚΑΜίτες ερευνούσαν το κελί πετώντας σεντόνια και στρώματα στο πάτωμα, αδειάζοντας ρούχα και φαγητά και ανακατεύοντας τα πάντα, φροντίζοντας να αφήνουν το κελί όσο πιο ανστατωμένο γινόταν.
Τελικά τα «ευρήματα» παρ’ όλη την τηλεοπτική αναβάθμιση τους ήταν πενιχρά: ελάχιστα κινητά, σκουπόξυλα που χρησιμοποιούνταν για μπάρες γυμναστικής και αυτοσχέδια μαχαίρια για το ψωμί και τα λαχανικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιοι ΕΚΑΜίτες έφεραν κάμερα ίσως για να χρησιμοποιηθεί αργότερα το υλικό στην εκπαιδευσή τους. Αυτή η κίνηση ήταν η πρακτική εφαρμογή των εξαγγελιών του Ρουπακιώτη μετά την εκπληκτική απόδραση 11 κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων με τη βοήθεια άλλων ανθρώπων από έξω. Είχε δηλώσει τότε ο Ρουπακιώτης πως η ΕΚΑΜ θα προέβαινε σε τακτικούς ελέγχους σε αρκετές φυλακές.
Κει επειδή πολύ λίγος λόγος έχει γίνει τόσο εντός όσο και εκτός φυλακής για τις δημοκρατικές αντιλήψεις και τον ανθρωπισμό του Ρουπακιώτη, θεωρούμε πως αυτή του η απόφαση αποδεικνύει σε όσους είχαν τέτοιες αυταπάτες πόσο ευθυγραμισμένος είναι κι ο ίδιος με το δόγμα μηδενικής ανοχής των Σαμαρά- Δένδια. Φυσικά και δεν ήταν η πρώτη φορά που η ΕΚΑΜ μπαίνει στις φυλακές. Τόσο πριν κάποια χρόνια όσο και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν έχει ξαναμπεί. Πάντα όμως οι αρχές επικαλούνταν κάποια αφορμή όπως στάσεις, αποδράσεις ή πληροφορίες για ύπαρξη όπλων.

Αυτή τη φορά όμως η αφορμή δεν υπήρξε. Οι πραγματικοί λόγοι της επέμβασης είναι οι εξής:
Κατά πρώτον, η αστυνομία και η σωφρονιστική υπηρεσία ήθελαν να αποκαταστήσουν επικοινωνιακά το γοητρό τους, που είχε πληγεί από την πρόσφατη απόδραση από τα Τρίκαλα, εκεί όπου ελάχιστοι άνθρωποι ξεφτίλισαν τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και τα έκτακτα μέτρα αποδεικνύοντας στην πράξη πως το πάθος για τη λευτεριά και η αποφαστιστικότητα για την κατακτησή της δεν σταματώνται.
Κατά δεύτερον, έχει να κάνει με το γενικότερο κατασταλτικό μοντέλο (δόγμα πυγμής) που προωθεί η κυριαρχία. Έχει γίνει εμφανής η αύξηση της προτίμησης του κρατικού μηχανισμού στις κατασταλτικές λύσεις εγκαταλείποντας ταυτόχρονα πιο χαλαρές διαπραγματευτικές μεθόδους.
Η ΕΚΑΜ χρησιμοποιείται ως ομάδα κλειδαράδων έκτακτης ανάγκης.
Σίγουρα όχι μόνο οι αναρχικοί θα θυμούνται τη χρησιμοποιήση της για εκκένωση καταλήψεων. (Δελτα, βίλα Αμαλίας), την έφοδο στο κατειλλημένο από τους απεργούς αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια ή για την έρευνα σε σπίτια κατοίκων χωριών της Χαλκιδικής που αγωνίζονται ενάντια στην επαναλειτουργία ορυχείων χρυσού στη περιοχή τους.
Επιλέγοντας τη χρησιμοποίηση μίας ομάδας με βαρύ οπλισμό και εκπαιδευμένης σε ειδικές τακτικές σε περιπτώσεις που κάθε σενάριο για ένοπλη συμπλοκή είναι απίθανο, το κράτος στέλνει το μηνυμά του πως «τρομοκρατία» ορίζεται κάθε παρέκκλιση από τη δημοκρατική ομαλότητα, όσο μερικά συγκρουσιακά χαρακτηριστικά κι αν έχει.
Είναι φανερό λοιπόν πως αυτές οι στρατιωτικοποιημένες επεμβάσεις δεν αφορούν μόνο τον μικρόκοσμο της φυλακής.
Από τη μεριά μας ως κρατούμενοι και ως αναρχικοί δε σκοπεύουμε να μείνουμε απαθείς σε επανάληψη της επιχείρησης.
Θεωρούμε πως είναι κομβικής σημασίας η σύνδεση αγώνων που δίνονται από την κοινωνία της φυλακής με αυτούς που δίνονται στην κοινωνία-φυλακή.
Να διευρύνουμε τους δίαυλους επικοινωνίας με ανθρώπους εκτός των τειχών που αναγνωρίζουν την ίδια αναγκαιότητα.


                                                                       ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ αναρχικών κρατούμενων

                       από τις φυλακές ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
                                                        https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1464597